James Heappey, ministrul Apărării din Marea Britanie, a declarat că invadarea Ucrainei de către Rusia este iminentă, iar avertismentul survine îndemnului ca toți cetățenii britanici să părăsească Ucraina.
Totuși, James Heappey a precizat și că acest nedorit război iminent ar putea să nu fie declanșat, președintele Rusiei fiind cel care va lua decizia finală.
Contactat de Sky News, ministrul britanic al Apărării a mai spus că, imediat după ce Vladmir Putin ar da ”undă verde” războiului, orașele ucrainene s-ar afla sub amenințarea imediată a rachetelor și bombelor rusești.
”Temerea mea este că este iminent (n.red. – războiul), dar asta nu înseamnă că se va întâmpla cu siguranță. Acesta este un avertisment pentru că, la câteva minute după ce Putin va da ordinul, rachete și bombe ar putea cădea asupra orașelor ucrainene”, a declarat Heappey.
Ministrul britanic al Apărării a mai declarat, potrivit sursei citate, că Marea Britanie va sprijini Ucraina, indiferent dacă, indiferent dacă ”dorește sau nu să devină membru NATO”.
Pericolul reprezentat de cei aproximativ 130.000 de militari ruși la granița Ucrainei reprezintă un pericol major, acesta fiind, de altfel, și motivul pentru care Marea Britanie a luat decizia de a cere cetățenilor britanici să părăsească Ucraina cât mai repede. Pe lângă cei 130.000 de militari staționați la graniță, alte mii se află îmbarcați pe navele de război ale Rusiei, a mai precizat James Heappey.
Rusia a mutat, în apropierea graniței cu Ucraina și echipament militar de ultimă generație, dar și ”combustibil, materiale medicale și mijloace de legătură”, spune ministrul britanic al Apărării.
Aceste declarații ale lui James Heappey survin și în contextul în care – în acest weekend – Vadim Pristaiko, ambasadorul ucrainean în Marea Britanie a declarat că Kievul este dispus să fie ”flexibil” în ceea ce privește obiectivul său de a se alătura Alianței Nord-Atlantice (NATO). Anterior, Kievul își exprimase anterior dorința de a deveni membru NATO, numai că reacția Kremlinului a fost una rapidă.
Oficialitățile ruse consideră că o un astfel de scenariu ar însemna că Ucraina ar putea să devină ”o rampă de lansare pentru rachetele NATO care vizează Rusia”, acesta fiind – în ultimă instanță – și motivul masării de trupe la granița de est a Rusiei.
Ambasada Franţei la Kiev i-a sfătuit pe cetățenii francezi din Ucraina să aibă rezerve de apă, hrană şi îmbrăcăminte călduroasă în această perioadă, în care există ameninţarea unui eventual atac al Rusiei.
“Vă recomandăm să pregătiţi rezerve de apă, de hrană şi îmbrăcăminte călduroasă, precum și să vă asigurați că rezervorul mașinii este plin sau chiar să existe rezerve suplimentare”, s-a menționat într-un mesaj de pe site-ul ambasadei.
Francezii sunt sfătuiți să evite orice deplasare în Ucraina, nu doar pe cele neesențiale, şi să aibă grijă ca actele lor de identitate să fie valabile.
Citește și: